Lieve vriend(inn)en van de sjakosj*, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn handtas is vaak één ontploft zootje. Ik ben zo iemand die vaak een paar minuten in haar sjakosj moet roefelen en scharten - inclusief hysterische paniekaanvallen, vervelende vapeurs, irritant hoongelach van mijn wederhelft en wanhopige vragen van zijnentwege à la ‘wat verberg jij toch allemaal in die tas van jou?’ - voor ik mijn smartphone of sleutels eruit kan vissen. Recognizable much?

Dan kan ook jij wel enkele handige tips gebruiken om wat meer orde en structuur te scheppen in je tas! De basis: compartimentaliseren. Ofte: de kleine dingen in grotere dingen steken, if that makes more sense to you.

  • Lippenbalsem, oogpotloodje, on-the-road mascara, handcrème, mini parfumflesje,… Stop al je beauty stuff samen in één klein toilettasje. Dit is allemaal klein gerief dat anders je tas omtovert in één regelrecht boeltje. Om nog maar te zwijgen van een uitgelopen parfumflesje… Als je deze spullen in een apart tasje steekt, dan is de schade alvast iets beperkter. Nog een voordeel voor de ladies: stel dat je aan het rijden bent (of op een andere manier niet in de mogelijkheid ben om zelf in je tas te grabbelen) en je hebt een dringende, acute nood aan wat lippenbalsem, dan kan je perfect aan je vriend vragen of hij eens dat ene tasje wil geven. Zonder een hele hoop gezeik op je kop te krijgen omdat hij het niet kan vinden. Want zeg nu zelf, don’t we all hate that?

  • Op dezelfde manier kan je allerlei andere compartimentjes creëren, bijvoorbeeld voor stilo’s, zaken die je nauwelijks gebruikt maar die je toch graag op zak hebt (tandflos, een sluitspeld, haarrekkertje, medicijnen voor noodgevallen,…). Wat ik ook altijd met me meezeul, zijn een tweetal mini plastic doosjes met wat noten, gedroogd fruit, een koekje. Je weet immers nooit in welke noodsituaties terecht komt, nietwaar?
  • Nog zoiets wat je handtas kan doen ontploffen: uittreksels, kasticketjes, bonnetjes, flyers,… Papier dus. Hoe ik hiermee omga? Ik heb sowieso een schriftje in mijn tas zitten (ik ben extreem planmatig én ik schrijf graag, so I think you get the picture) en alle belangrijke papiertjes steek ik netjes daartussen. Op die manier slingeren ze niet in het rond, en één keer per week hou ik dan een opruimbeurt in de papierwinkel. Nog een tip: als je iets van papier in je handen krijgt, denk dan altijd twee keer na voor je het in je handtas stopt. Want: hoe minder je erin steekt, hoe minder intensief je nadien zal moeten kuisen!

  • Die opbergtasjes, dat hoeven trouwens ook niet allemaal superdeluxe fancy tasjes te zijn. Je kan hiervoor simpelweg plastic diepvrieszakjes gebruiken. Maar ik moet toegeven dat ik dat zelf niet doe, want een zakje dat er leuk uitziet maakt mij gewoon veel blijer. Ik ben een vrouw voor iets, zeker?
  • Zorg ervoor dat je je telefoon en je sleutels, doorgaans de dingen die je het vaakst nodig hebt (of toch als je zo smartphoneverslaafd bent als ik), altijd in een zijzakje van je tas opbergt. Dat vermijdt je al een hoop geschart.

Al die zakjes en ordeschepperij niks voor jou? Dan zijn we even goede vriend(inn)en! Ik raad je dan gewoon aan om op zijn minst één keer per week grote kuis te houden in je tas, bijvoorbeeld op zondagavond voor de start van een nieuwe week. Je tas leegmaken en ordenen, da’s tegelijk ook rust creëren in je hoofd. Enfin, toch voor mij… Maar ik ben dan ook een enorm georganiseerd iemand. Daar kan ik een ellenlange blogpost aan wijden… Jullie horen dus zeker nog van mij ;-)

Hebben jullie zelf ook handige tips? Please share them!

Lots of love, Josie xo

P.S. Jullie kunnen mijn dolle avonturen trouwens nog altijd volgen op mijn blog Josie's Little Things!

* Sakosj, sjakos, sjakosj of nog iets anders? Neem deel aan de So Baggy poll!