Handtassen zijn niet alleen in trek voor ons vrouwen, maar helaas ook voor gauwdieven. Zonder dat we het doorhebben worden we afgeleid zodat ze op hun dooie gemak kunnen stelen.  Gelukkig zijn er wel een paar dingen waar we op kunnen letten zodat je handtas hopelijk niet wordt gestolen.

Als je op straat loopt, loop je best wat dichter bij de huizen aan (of tegen je vriend ;) ) en hou je je handtas ook langs die kant. Op deze manier hebben fietsers of motorijders het al niet meer zo makkelijk om snel de handtas van je schouder te grabbelen. Ook voor dieven die te voet zijn wordt het op deze manier moeilijker aangezien je hun vluchtweg zo blokkeert.

Let zeker op bij drukke plaatsen zoals terrasjes, restaurants, markten, aanschuiven bij attracties of de kassa,..  Zorg ervoor dat je je tas altijd goed in het zicht hebt of voelt. Zet ze bijvoorbeeld tussen je voeten geklemd onder tafel zodat dieven er echt niet makkelijk bijkunnen. Steek de riem rond je been of arm zodat ze er niet zomaar mee kunnen gaan lopen. Heb je schrik om te vallen als ze het toch proberen hang dan de riem volledig over de leuning van de stoel en hang daar nog je jas over.

Ook in de auto kan je deze trucs toepassen. Zet de handtas niet op de passagierszetel, als je aan een stoplicht staat kunnen ze heel makkelijk gewoon de deur openen en ermee weg zijn. De deuren steeds op slot doen is al een extra moeilijkheid voor hen maar let dan op dat je raampje niet open staat. Je kan ook altijd gewoon je tas met de gordel vastmaken of ook hier weer de riem over de leuning hangen.

Extra handig is ook dat je je portefeuille niet vanboven in je handtas steekt of dat deze er moeilijk uit kan. Mochten zakkenrollers dan toch in je tas neuzen dan kunnen ze er in elk geval niet snel mee weg zijn. Tegen die tijd heb je ze misschien al betrapt.

Ben je op een drukke plaats en voel je je niet veilig of heb je geen zin om constant aan je handtas te moeten denken dan kan je met deze tips al ver komen:
- hang de tas aan je voorzijde, zodat je altijd ziet wat ermee gebeurt
- doe de riem onder je kledij (zo kunnen ze ze niet makkelijk aftrekken of doorsnijden)
- draag de klep langs de binnenkant
- verbind de ritsen met elkaar d.m.v. een veter of een klip
- zorg ervoor dat je handtas steeds goed gesloten is
- kies liefst een materiaal dat ze niet zomaar kunnen opensnijden
- lig je op het strand of dergelijke hou de riem nog steeds aan en leg de tas onder je hoofd zodat je heerlijk kan relaxen. 

Zoals ik al zei: bij drukke plaatsen slaan ze graag toe, maar ook wanneer je afgeleid bent. Even bezig met de kinderen, schoenen aan het passen, boodschappen doen terwijl je tas in het wagentje staat, of zelfs gewoon op het toilet of in de pashokjes van de winkel.
Heb je een hokje waar het vanboven open is en je hangt je tas aan het voorziene haakje, dan kunnen ze langs boven gewoon heel makkelijk graaien. Net hetzelfde wanneer het hokje onderaan niet dicht is en je de tas op de grond zet.

Afleiding DE beste truc. Meestal werken ze niet alleen maar slaan ze hun slag in groep. Ze vragen heel vriendelijk de weg of een vuurtje, of lopen je misschien ‘per ongeluk’ omver en voor je het weet hebben ze je tas mee.  Let er ook bijvoorbeeld op wanneer bij terrasjes of dergelijke je smartphone of portefeuille of dure zonnebril op tafel ligt. Qua afleiding komen ze af met een petitie of de wegenkaart , wanneer jij je focust op hun verhaal en papier dat ze vakkundig boven je spullen houden hebben ze het eronder allang meegenomen.

Voorkomen is beter dan genezen, maar mocht het je toch overkomen roep dan heel luid en probeer de dader te herkennen maar bescherm vooral jezelf. Doe aangifte en laat onmiddellijk je bankkaarten blokkeren. Het zal erg jammer zijn van die mooie handtas maar ik ben er zeker van dat je bij So Baggy onmiddellijk een nieuwe naar je zin vindt!

~ Kim ~