Het is een alom bekende uitdrukking en iedereen weet dat dit wil zeggen 'het is voor elkaar' of ' het is in orde'. Maar vanwaar komt deze uitdrukking eigenlijk?

Oorspronkelijk blijkt het vanuit het Frans te komen en heeft het een juridische betekenis. In de verre geschiedenis werden alle gegevens over processen zorgvuldig bewaard in een persoonlijk zakje, telkens wanneer het proces geëindigd was zei men 'l'affaire est dans le sac' en werd het za(a)kje afgesloten.

Nu, leuk om te weten hoe 'het is in de sacoche' is ontstaan, maar..
wat zit er nu eigenlijk altijd in die sacoche?  
Het is vooral een vraag die de mannen zich vaak stellen wanneer we nogal lang moeten 'graven' om iets te vinden in onze handtas of wanneer ze voelen hoe zwaar ze eigenlijk weegt.


Als we handtassen van verschillende vrouwen vergelijken merken we hier en daar toch een klein verschil, maar het overgrote deel blijkt toch dezelfde inhoud te zijn.


Wat zijn bijvoorbeeld de 'essentials'?
- gsm (met tegenwoordig extra batterij, oplader, oortjes,..)
- portefeuille
- sleutels
- een EHBO zakje
   (gevuld met medicatie, pleisters, tampons, desinfecterende handgel, verfrissingsdoekjes..)
- een make-up zakje 
  (gevuld met deo, parfum, make-up, extra haarlintje, kam, spiegeltje, lipstick of lipbalsem,..)
- agenda (indien die niet digitaal is) en/of een notitieblokje met balpen
- kauwgom of muntjes voor een frisse adem
  (ook tandenstokers komen vaak voor op het lijstje)
- zakdoekjes
- voor mensen met een bril/lenzen: alle benodigdheden hiervoor


Vaak zien we ook dingen zoals:
- een paraplu (in pocket-formaat uiteraard)
- een zonnebril
- een snack
- een flesje drinken
- aparte jeton voor de winkelkarretjes in de supermarkt
- handschoenen

Soms vind je ook iets 'vreemdere' dingen in vrouwen hun handtas:
reserve ondergoed, kleren, of een volledige wc rol. Je kan inderdaad misschien maar beter goed voorbereid zijn maar een kleine handtas zal je dan vermoedelijk toch niet bijhebben :)

TIP: ga sowieso voor alle benodigdheden voor flesjes waar nog maar een beetje inzit of voor de mini reisversie ervan, dat bespaart je een hoop ruimte en gewicht.

 

Kostenplaatje:
Als je alles bekijkt is het niet enkel qua grootte of gewicht dat we veel bijhebben maar eigenlijk ook qua budget. Je shopt eerst en vooral al een leuke handtas maar daarbovenop, als je alle prijzen van je inhoud eens optelt, kom je soms tot een grote verrassing te staan.  Niet moeilijk dat handtassen populair zijn bij dieven, en dat wij er zo voorzichtig mee omgaan. Het gaat niet enkel om onze privacy die misschien geschonden wordt, of de belangrijkheid van onze spulletjes, maar het scheelt ook een hoop centjes als je alles opnieuw moet aanschaffen.

Qua budget valt het trouwens op dat de handtas bij de jeugd vaak iets goedkoper is, maar dit dan weer in tegenstelling tot de inhoud die een pak duurder is. Dat komt voornamelijk door de duurdere technologie en moderne (merk) spullen waar zij meestal iets meer belang aan hechten.

 

 

Groetjes,

Kim