Ik heb schrik voor webshops. En toch schrijf ik momenteel een blogbericht voor een handtassenwebshop. (Ik heb gelukkig geen schrik voor handtassen, anders zou het schrijven van dit bericht wel een hele karwei zijn!) Ik kijk wel af en toe eens rond op een webshop, maar als het echt op kopen aankomt, dan ga ik liever naar een ‘echte’ winkel. Ik voel me eigenlijk vrij eenzaam in het kamp van ‘mensen die nooit iets via een webshop kopen’. Is dat gevoel eigenlijk juist?

Een kleine zoektocht op Vlaamse kranten levert de conclusie op dat ik op dat vlak inderdaad tot een kleine groep behoor. Maar liefst 7 miljoen Belgen hebben in 2014 een online aankoop gedaan en volgens De Morgen zal dat cijfer voor 2015 nog hoger liggen. Handelsfederatie comeos onderzocht de verschillende redenen voor het online shoppen. De meeste Belgen doen het omdat het tijd bespaart (42%), maar het wordt ook vaak gedaan omdat de prijzen bij webshops lager zijn (39%) en omdat webshops aan de deur leveren (38%) of 24 uur per dag open zijn (35%).  

Oké, er zijn dus veel online shoppers. Het Europese statistiekbureau liet weten dat mensen die niet online shoppen, dat vooral niet doen uit schrik voor het risico. Dat is inderdaad bij mij ook het geval: ik zie bij een mogelijke online aankoop rampscenario’s voor me, waarbij mijn kledingstuk in de regen voor mijn deur staat of bij een dikke 73-jarige bejaarde aangekomen is, waardoor ik toch maar niet op ‘in winkelmandje’ klik. België is koploper op het vlak van risico-aversie, wat een reden is voor het feit dat er in België nog steeds minder online geshopt wordt dan in onze buurlanden.

Op testaankoop vind ik een artikel dat mij misschien kan redden: tips voor kopen via het internet. Testaankoop geeft een aantal tips om de betrouwbare webshops van de minder betrouwbare webshops te onderscheiden:

  • Schuilt er een werkelijke onderneming achter de webshop?
  • Wordt er duidelijk uitgelegd wat de dienst-na-verkoop is?
  • Worden er geen kredietkaartnummers gevraagd onder het mom van ‘zo weten we dat u meerderjarig bent?

In verband met So Baggy kan op al deze vragen ‘ja’ geantwoord worden, waaruit ik kan besluiten dat So Baggy een veilige webshop is om mijn eerste online aankoop te doen. Bovendien tonen de voorbijvliegende reviews dat al veel mensen mij voorgegaan zijn en dat ik mij ongetwijfeld bij die rij van tevreden klanten zal kunnen voegen.

Maar euh, wat zal ik dan kiezen als mijn memorabele eerste online aankoop? :-) Na een tijdje rondneuzen op So Baggy, heb ik al meteen mijn favorieten te pakken (en overduidelijk ook mijn favoriete merk en kleur):

Burkely Split Hunter cognac

Burkely Victoria Hobo cognac

Burkely Notebook Shopper cognac

Ziezo, dan eindig ik deze blogpost als een ander mens dan ik begonnen ben. Tot de volgende!

Michèle
stagiaire bij So Buzzy & So Baggy